Sani4all

Welk toilet kies ik?

Het toilet is een belangrijk onderdeel van je nieuwe badkamer of je nieuwe toiletruimte. Naast dat het toilet vooral lekker moet zitten zijn er veel mogelijkheden en opties waarmee rekening gehouden kan worden. In deze Badkamer Keuzehulp lees je daarom alles waar je op moet letten bij de aanschaf van je nieuwe toilet.

Wandcloset of staand toilet

Hoewel het staande toilet vooral in de gedateerde ruimtes voorkomt is het nog steeds mogelijk voor deze variant te kiezen. Het grote voordeel van het staande toilet is dat er geen inbouwreservoir ingebouwd hoeft te worden in de muur. Bij het wandhangende toilet is wel een inbouwreservoir vereist. Het voordeel hiervan is dat het wandcloset dichter op de muur zit en dat er aan de onderkant meer ruimte is. Bovendien wordt er meer gekozen voor dit toilet voor het design.

Met of zonder spoelrand

Tegenwoordig zie je steeds vaker toiletten zonder spoelrand, oftewel ‘rimfree’. Andere benamingen hiervoor zijn ‘rimless’ en ‘directflush’. Wanneer een toilet geen spoelrand heeft, betekent dit dat de onderkant van de binnenrand afgesloten is. Je kunt er dus niet meer met je vingers achter. Het grote voordeel hiervan is dat het een stuk hygiënischer is, omdat het water makkelijker langs de randen komt en aanslag niet de kans krijgt zich te nestelen in de kieren. Sani4all raadt altijd aan om te kiezen voor een toilet zonder spoelrand.

Verkort of standaard

Bijna ieder toilet heeft een verkorte versie. Zeker in de compactere ruimte is het verstandig om te kiezen voor een verkort model. Niet alleen de lengte van het toilet is korter, maar ook de breedte en de binnenmaat zijn compacter.

Vorm

Vooral wandclosets zijn in veel verschillende vormen verkrijgbaar. Maak je in de nieuwe badkamer gebruik van hoekige producten? Kies dan voor een hoekig toilet. Ook ovale en ronde toiletten behoren tot de mogelijkheden. Ook de vorm van de ‘ombouw’ van het toilet is belangrijk; zeker met het oog op onderhoud. Kies je bijvoorbeeld voor de voordeligere varianten, dan vind je bijna altijd veel bochten en hoeken in het toilet. De luxere en nieuwere varianten hebben bijna allemaal een ‘geheel omsloten’ ombouw – zonder bochten dus. Dit scheelt een stuk in onderhoud!

Soft-closing

Het voordeel van deze zachte sluiting is dat het deksel nooit meer hard naar beneden kan vallen. Na ieder toiletbezoek kun je het deksel gewoon naar beneden duwen waarna deze vanzelf sluit. Nooit meer een excuus om de bril omhoog te laten staan dus!

QuickRelease

Dit betekent dat het deksel makkelijk, vaak met een enkele klik, van het toilet af te halen is. Deze optie is vooral handig met het oog op onderhoud van het toilet. De moeilijk bereikbare delen waar normaal het deksel zit kunnen zo ook goed schoongemaakt worden.

Afwerking

Voor extra hygiëne kan ervoor gekozen worden om het nieuwe toilet te voorzien van een extra afwerking. Zo heeft Villeroy & Boch CeramicPlus waarop het water zich in druppels samentrekt. Deze rollen rechtstreeks de afvoer in en nemen ook restjes kalk en vuil mee. Blijft er toch iets achter? Dan is CeramicPlus zeer eenvoudig te reinigen.

Ook voor onze huismerken zijn dergelijke opties beschikbaar. Kom langs in een van onze vestigingen voor meer informatie. De koffie staat klaar!

Bekijk een deel van onze uitgebreide collectie staande toilets en wandclosets