Antislip tegel – Een ongeluk zit in een klein hoekje

Antislip tegels – Een ongeluk zit in een klein hoekje

Mooie glanzende vloertegels op de badkamer; ze zien er prachtig uit, maar ze zijn helaas ook glad. Hoe vaak hoor je niet dat iemand in de badkamer is uitgegleden of is gevallen? Met een antislip tegel kan je dit soort ongelukken voorkomen. De keuze voor een antislip tegel wordt dan ook ten zeerste aanbevolen.

Wat houdt R-waarde in?

Antislip tegels worden vaak omschreven met een R-waarde, maar wat geeft deze R-waarde aan? De R-waarde geeft de mate van stroefheid weer. De R staat voor Rutsch, dat in het Duits uitglijden betekent. Hoe hoger de R-waarde, hoe stroever de tegel en dus hoe hoger de antislipwaarde. De badkamer is vaak de natste ruimte in het huis, daarom wordt aangeraden een tegel te gebruiken met een hoge antislipwaarde. Geadviseerd wordt om een R-waarde van 11 of hoger te kiezen. In de afbeelding hieronder worden de R-waarden weergegeven met de daarbij behorende hellingshoek.

Enige side note is wel: Hoe hoger de R-waarde hoe moeilijker de tegel is schoon te maken. Dit komt omdat deze tegels vaak meer reliëf bevatten.

BlogTegelIMG
alter-ego-avorio-60×120-pe2631-74-95-m-2

Onderhoud

Antislip tegels vertonen dus vaak meer reliëf, hierdoor zijn deze tegels wat gevoeliger voor vuil en hebben in de praktijk intensiever onderhoud nodig dan vlakke tegels. Het is hierbij vooral belangrijk om de schoonmaak materialen af te stemmen op het reliëf van de vloer. Je kan bijvoorbeeld denken aan een hoogpolige mop of een borstel die zich aan kan passen aan het profiel van de vloer.

Door het reliëf in de tegels blijft er meer water op achter dan op een vlakke tegel. Hierdoor duurt het langer voordat de vloer opgedroogd is, dit kan ervoor zorgen dat kalk, vuil en zeepresten zich sneller ophopen. De vloer drogen na gebruik vermindert de vuilophoping. Hiervoor kan je gewoon een droge handdoek of een trekker gebruiken. Mocht er toch sprake zijn van aangehecht vuil kan je je vloer schoonmaken met een oplossing van water met een tegelreiniger of kalkverwijderaar.

Soort tegels

Antislip tegels met reliëf hebben dus een aantal nadelen, maar er is ook een andere optie. Je kan je tegels laten behandelen met speciale coatings. Deze zorgen ervoor dat de tegels een stroef laagje krijgen. Over het algemeen laten deze behandelingen een (bijna) onzichtbare laag achter. Doordat er geen (diep) reliëf in de tegel zit zijn de tegels makkelijk schoon te maken. De coating kan niet alleen aangebracht worden op nieuwe tegels, maar ook op de huidige tegels in de badkamer.

1920_01

Badkamer inspiratie

Ben je op zoek naar een complete badkamer en weet je al precies hoe jouw droombadkamer eruit ziet of wil jij je eerst laten inspireren? Op onze website vind je veel badkamer inspiratie, zo kan je ontdekken wat bij jou en je badkamer past. Elke badkamer is maatwerk en iedereen heeft andere wensen, dat is terug te zien in de opgeleverde badkamers bij onze klanten. Ben je op zoek naar de laatste trends? Lees dan onze blogs met de laatste badkamer trends. Wil je graag weten hoe je droom badkamer eruit komt te zien? Of ben je bijvoorbeeld benieuwd welke tegels het beste passen in je badkamer. Met onze laagdrempelige 3D planner kan je gemakkelijk je eigen badkamer ontwerpen.

Persoonlijk advies

Ben je nieuwsgierig geworden? Onze betrokken en deskundige adviseurs staan voor je klaar in een van onze badkamerwinkels. Sani4all biedt badkamers voor iedereen. ‘Zoveel mensen, zoveel wensen’, daarom beginnen wij altijd met het leren kennen van onze klant. Op basis daarvan geven onze adviseurs onafhankelijk advies over het inrichten van je complete badkamer. Samen gaan we op zoek naar jouw droombadkamer!