Antislip tegel – Een ongeluk zit in een klein hoekje

Antislip tegel – Een ongeluk zit in een klein hoekje

Mooie glanzende vloertegels op de badkamer. We vinden het allemaal mooi, maar ze zijn ook glad.  Hoe vaak hoor je niet dat iemand in de badkamer is uitgegleden of is gevallen en zich daarbij goed heeft bezeerd. Met een antislip tegel voorkom je dit soort ongelukken zeer effectief. De keuze voor deze tegel is dan ook ten zeerste aanbevolen en is een keuze voor veiligheid.

Wat is de R-waarde/antislipwaarde van een tegel?

Bij een antislip tegel komt een zekere mate van stroefheid kijken. Deze wordt uitgedrukt in R-waarden. In de afbeelding hieronder worden de R-waarden beschreven met de daarbij behorende hellingshoek en een voorbeeld voor de toepasbaarheid van de tegel. Vanaf R11 zijn de tegels al erg betrouwbaar voor de badkamer. Aangezien de badkamer over het algemeen de natste ruimte in het huis is, zal een tegel met vanaf deze R-waarde het best tot zijn recht komen. Enige side note is wel: Hoe hoger de R-waarden hoe moeilijker de tegel schoon te maken is.

Onderhoud

Antislip tegels vertonen meer reliëf en zijn daardoor wat gevoeliger voor vuil en vergen in de praktijk een intensiever onderhoud dan vlakke tegels. Het is hierbij vooral belangrijk om de schoonmaak materialen af te stemmen op het reliëf van de vloer, bijvoorbeeld een hoogpolige mop of een borstel die in staat is zich aan het profiel van de vloer aan te passen.
Omdat in het reliëf van de tegels meer water achterblijft dan op een vlakke tegel, duurt het langer voordat een reliëfvloer opdroogt. Hierdoor kunnen kalk, vuil en zeepresten zich sneller ophopen. Na gebruik de vloer drogen vermindert het risico op vuilophoping. Gebruik hiervoor een droge handdoek of trekken, bij voorkeur van wit rubber.

Moet je antislip tegels aanschaffen?

Deze vraag kan Sani4all natuurlijk niet voor u beantwoorden. Wij kunnen je uiteraard wel voorzien van badkamer advies. Om te beginnen is het aanschaffen van een antislip tegel geheel aan jou. Jij moet je afvragen of het nodig is. Bent je niet erg valide dan zou een antislip tegel een goede uitkomst bieden. Daarbij moet je wel rekening houden dat deze tegels wat meer onderhoud vereisen dan de gladde tegels. Dat zal wellicht een belangrijke afweging zijn. Ook in het geval van kinderen zou het een goede aankoop zijn, aangezien kinderen ook wat vaker onvoorzichtig zijn en dus sneller kunnen uitglijden in de badkamer.
Al met al kan Sani4all iedereen, valide of mindervalide, de antislip tegels aanraden. Het stukje veiligheid dat het met zich meebrengt zal het altijd winnen van het onderhoud en de andere redenen die men kan bedenken om geen antislip tegel aan te schaffen. Wil je een antislip tegel of een badkamer kopen? Neem contact op met onze adviseurs en bekijk de mogelijkheden!