Badkamer verlichting: waar moet je rekening mee houden?

Badkamer verlichting: waar moet je rekening mee houden?

Je wil je huidige badkamer vervangen voor een nieuwe en daarbij ook de verlichting vervangen. Water en elektriciteit zijn natuurlijk geen goede combinatie. Hoe zorg je er dan voor dat je nieuwe badkamer verlichting veilig is?

Sani4All badkamers HQ0102

IP-waardes

Elke badkamerlamp is voorzien van een zogeheten IP-waarde. IP staat voor Ingress Protection en betekent dus beschermingswaarde. Het geeft dus eigenlijk aan hoe goed de lamp tegen vocht kan. Een IP-waarde heeft twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de stofdichtheid aan en de twee de waterdichtheid. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de lamp beschermd is tegen water en stof. Hoe weet je dan welke IP-waarde je nodig hebt? Dat is afhankelijk van de hoeveelheid vocht en hoe dicht de lamp zich bij de waterbron bevindt. De badkamer kan je hiervoor verdelen in vier verschillende zones.

Sani4All-badkamers-HQ0255
Sani4All-badkamers-HQ0204

Zone 0

Zone 0 bevindt zich op de plekken waar de lamp direct in contact met water komt. Hierbij kan je denken aan de douche(bak) of het bad. Hierbij heb je een lamp nodig met een laag voltage van maximaal 12 volt. Daarnaast moet de IP-waarde een minimale waarde van 67 hebben, maar eigenlijk zo hoog mogelijk zijn. De lamp moet tegen onderdompeling bestand zijn. Wij adviseren om deze badkamer verlichting niet zelf te bevestigen, maar hiervoor een specialist te laten komen vanwege de hoeveelheid vocht.

Zone 1

Zone 1 bevindt zich vanaf de vloer tot 2,25 meter boven de douche of het bad. Mocht je een lamp boven de wasbak willen hangen hoort deze ook bij zone 1. Bij deze zone heb je een lamp nodig met een IP-waarde van 65. Dit betekent dat de lamp waterstraaldicht moet zijn.

Sani4All-badkamers-HQ0257
07058bm8p5tm_large

Zone 2

Deze zone bevindt zich in een straal van 60 centimeter om de douche, het bad en de wastafel heen. Ook deze zone loopt vanaf de vloer tot een hoogte van 2,25 meter. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een hanglamp bij de spiegel. De lamp heeft een minimale IP-waarde van 44 nodig. Dit houdt in dat de badkamer verlichting spatwaterdicht moet zijn.

Zone 3

Zone 3 bevindt zich buiten zone 1 en 2 en er is geen direct contact met water. Het gaat hier om de rest van de badkamer. In deze zone voldoen lampen met een minimale IP-waarde van 21, deze lampen zijn drupwaterdicht.

Let op: Voordat je de badkamer verlichting gaat plaatsen is het belangrijk dat je controleert of je stopcontacten beveiligd zijn met een aardlekschakelaar. Als dit niet het geval is mag je alleen armaturen gebruiken die waterdicht, geaard en dubbel geïsoleerd zijn. Ook moeten schakelaars en dimmers dan buiten de badkamer worden geplaatst.

Sani4All badkamers HQ0130

Badkamer inspiratie

Ben je op zoek naar een nieuwe badkamer verlichting en weet je al wat de stijl gaat worden of wil jij je eerst laten inspireren? Op onze website vind je veel badkamer inspiratie, zo kan je ontdekken welke stijl bij jou past. Elke badkamer is maatwerk en iedereen heeft andere wensen, dat is goed te zien in de opgeleverde badkamers bij onze klanten. Ben je op zoek naar de laatste trends? Lees dan onze blogs met de laatste badkamertrends. Wil je graag weten hoe jou droombadkamer eruit komt te zien? Of ben je bijvoorbeeld benieuwd welke tegels het beste passen in je badkamer? In onze 3D planner kan je gemakkelijk je eigen complete badkamer ontwerpen.

Persoonlijk advies

Ben je nieuwsgierig geworden? Onze betrokken en deskundige adviseurs staan voor je klaar in een van onze badkamerwinkels. Sani4all biedt badkamers voor iedereen. ‘Zoveel mensen, zoveel wensen’, daarom beginnen wij altijd met het leren kennen van onze klant. Op basis daarvan geven onze adviseurs onafhankelijk advies over het inrichten van je complete badkamer. Samen gaan we op zoek naar jouw droombadkamer!