De badkamer van de jaren 20 (1920 vs 2020)

De badkamer van de jaren 20 (1920 vs 2020)

Wij zijn hier gelukkig allemaal alweer een beetje bijgekomen van de decembermaand. 2020 is voor ons mooi begonnen: met in december de opening van onze vestiging in Gouda en komende maart de opening in Beuningen in het vooruitzicht, zijn we vol enthousiasme het nieuwe jaar ingestapt! Nu we al bijna een maand in het nieuwe jaar zitten, vinden wij het leuk om een terug te blikken. In dit artikel niet naar het afgelopen jaar, maar naar 100 jaar geleden: de jaren 20! Want in de loop der tijd zijn badkamers flink veranderd. We vertellen je over hoe een badkamer er in de vorige “twenties” uitzag, en hoe verschillende badkamerelementen door de tijd heen zijn veranderd in vorm en gebruik. En mocht je nieuwsgierig zijn naar de nieuwste complete badkamers, bekijk dan gerust eens ons assortiment via onze website. Of bezoek één van de Sani4all showrooms voor inspiratie.

Een badkamer “ensuite”

Waar de badkamer nu meestal een aparte ruimte in een huis is, was deze in 1920 vaak een verlengde van de slaapkamer. Hoewel dit nu nog steeds sporadisch voorkomt in nieuwe badkamers, is het nu veel gebruikelijker om de badkamer in een aparte ruimte te plaatsen. Door deze ruimte te voorzien van goede betegeling en afzuiging, zullen schimmels en vuil zoveel mogelijk worden tegengehouden. Het plaatsen van de badkamer in een aparte ruimte is vooral een praktische keuze. Zo hoeven gezinsleden niet door de ouderlijke slaapkamer om zich te kunnen wassen.

Toch komt het anno 2020 nog steeds voor dat mensen de badkamer aan hun slaapkamer bouwen. Dit kan een ruimtelijke oplossing zijn, maar heeft ook veel met sfeer te maken. Want hoe heerlijk is het om direct vanuit een warm bad door te kunnen naar een warm bed? Wij snappen deze trend wel. Wellicht dat deze in de nieuwe twenties terug zal keren.

Koper aan de leiding

Ook een trend in de jaren 20 van de vorige eeuw: de koude, zinken tobbes maakten langzaam plaats voor losstaande baden van koper. Dit materiaal voelde al een stuk comfortabeler aan, en hield de warmte beter vast. Door de jaren heen is het materiaal waarvan baden maken zo doorontwikkeld, dat we nu gelukkig niet meer met zware, koperen baden hoeven aan te komen voor een fijne bad-ervaring. Hoewel koper natuurlijk een mooie uitstraling heeft, zijn de materialen van tegenwoordig een stuk praktischer. Zo kennen baden vele verschillende vormen en maten, waardoor deze gemakkelijker in een badkamer te plaatsen zijn. Om weer lekker in de twenties te komen, kun je ook nu nog steeds kiezen voor een vrijstaand bad. Zo heb je de charmes van 100 jaar geleden én de luxe van de moderne badkamer!

De luxe badkamer

De luxe van een badkamer uitte zich in 1920 vooral in de vorm van luxere en duurdere materialen. Een badkamer was vooral praktisch, maar de rijkeren zorgden er met kostbare badkamermeubels voor dat hun badkamer luxer in het oog viel. In de huidige jaren 20 denken we bij luxe voornamelijk aan de functies van een badkamerelement. Denk bijvoorbeeld aan een whirlpool om even helemaal tot ontspanning te komen, of een sunshower voor een gezonde vitamine D-boost. Een specifiek beeld van een luxe badkamer bestaat niet zozeer meer. Belangrijk is vooral dat we in de badkamer heerlijk kunnen ontspannen en tot rust kunnen komen. Dit kan door luxe elementen te plaatsen, maar ook door de badkamer compleet in eigen stijl in te richten.

Jouw jaren ’20 badkamer

Ben jij er helemaal klaar voor om jouw badkamer volgens de nieuwe twenties-stijl in te richten? Wij laten je graag zien wat er anno 2020 allemaal mogelijk is op badkamergebied! Van verschillende vormen baden tot de meest luxe badkameraccessoires; je vindt het allemaal bij ons in de showroom. Kom dus gerust een keer langs bij een Sani4all vestiging bij jou  in de buurt, en laat je inspireren door de trends van de jaren 20!