De milieuvriendelijke badkamer

De milieuvriendelijke badkamer

Milieuvriendelijkheid en duurzaamheid zijn thema’s waar je anno 2020 niet meer omheen kunt. Zo ook binnen de badkamerwereld, waar natuur en milieu steeds belangrijkere posities innemen. Bij Sani4all kun je dan ook terecht voor de milieuvriendelijker badkamer. Maar welke mogelijkheden zijn er op het gebied van energiebesparing en duurzame warmte? Wij leggen het graag uit!

Water besparen

De badkamer wordt dagelijks intensief gebruikt. In deze ruimte wordt dan ook veel water verbruikt. Het is dus een ideale plek om dit verbruik te verminderen. Door minder warm watergebruik en dit water efficiënt op te warmen, kunnen we de milieubelasting verminderen. Let wel: bijna 20 procent van het gasverbruik gaat namelijk op aan warm water voor de badkamer en keuken. Er zijn veel mogelijkheden om hierop te besparen, zonder dat je veel hoeft in te leveren op comfort onder de douche.

Douche en badder korter

Onder de douche verdwijnt er een hoop water direct in het riool. Een douche verbruikt namelijk gemiddeld 10 liter per minuut (onder een regendouche). Wetende dat je gemiddeld 10 minuten onder de douche staat, is dit dus 100 liter per douchebeurt. Een klein bad heeft al vaak een inhoud van minimaal 200 liter. En dan heb je hem alleen nog maar gevuld. Daarna moet je toch ook nog even afspoelen en zet je ook nog zo’n 5 minuten de handdouche aan. Een bad verbruikt dus het dubbele! Douche en badder dus korter.

Duurzame regendouche

Kies voor een duurzame regendouche. Het merk Xenz heeft in 2018 een krachtige en zuinige douche ontwikkeld: de Upfall Shower. Dit is een spaardouche waarbij je een comfortabele waterval van meer dan 30 liter minuut over je heen krijgt. Het verbruik is daarbij slechts 1,5 liter water per minuut. Hiermee bespaar je dus flink. Maar deze regendouche is ook nog eens duurzaam: door het unieke Upcycle systeem wordt het douchewater opgevangen, gefilterd, ververst, verwarmd en opnieuw rondgepompt. Erg milieuvriendelijk dus.

Douche wc

De ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid staan dus niet stil. Een innovatie is de douche wc. Dit is een toilet en bidet in één. Het geeft jouw onderlichaam na een toiletbezoek een fris gevoel door een zachte reiniging met lichaamswarm water. Het grote voordeel: er is (bijna) geen toiletpapier meer nodig. En dat bespaart je veel geld, maar is ook nog eens goed voor het milieu!

Duurzame materialen

Ook kun je jouw badkamer milieuvriendelijker maken, door duurzame materialen in deze ruimte te gebruiken. Zo kun je kiezen uit milieuvriendelijk gewonnen hout. Dit is gemaakt van houtmeel, harsen en lijnolie. Het is een perfect alternatief voor vinyl en daardoor geschikt voor op de vloer. Maar er zijn meer mogelijkheden op het gebied van duurzame materialen. Denk aan de massief eiken badmeubels gemaakt in Europa. Eerlijk en duurzaam. In onze vestigingen vertellen we je er graag alles over.

Duurzame tegels

Je hebt ook de keuze uit duurzame tegels. Denk daarbij aan de Cradle-to-cradle producten van Mosa. Dit bedrijf heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en gaat niet uit van reductie, maar van onbeperkt hergebruik van grondstoffen. Zij kiezen dus voor duurzame producten die op een verantwoorde manier zijn geproduceerd. En het mooie is: de tegels zijn niet alleen duurzaam, ze zijn ook nog eens heel erg mooi!

Isoleren

Ga je op korte termijn je badkamer vernieuwen? Dan kun je er, uit milieutechnische redenen, voor kiezen om extra warmte vast te houden door extra isolatie. Je kunt bijvoorbeeld de ruimte onder het bad isoleren. Het bad houdt zo de warmte vast en hiermee bespaar je op warm water. Ideaal, toch? Benieuwd wat er bij jou allemaal mogelijk is? Kom een langs bij een vestiging bij jou in de buurt en laat je adviseren!