Tips om water te besparen

shutterstock_166082693

Tips om water te besparen

Wist je dat wij gemiddeld 110 liter water per persoon, per dag, gebruiken? Al dit water dat gebruikt wordt is water van drinkkwaliteit. Hoe komt het dan dat wij hiervan nog geen 2% daadwerkelijk als drinkwater gebruiken? Grote ‘uitgaven’ van ons watergebruik zijn: baden of douchen (44 liter), toiletteren (30 liter) en de was doen (17 liter). Om bewuster met dit zuivere (drink)water om te gaan geven wij je waterbesparende tips. Goed voor het milieu én voor je portemonnee!

Tip 1 – Gebruik een waterbesparende douche

Met een waterbesparende douche kun je wel 30% tot 50% minder water gebruiken dan met de ouderwetse douchekop/kraan die je nu nog hebt hangen. Vraag onze adviseurs gerust om meer informatie over douchekranen!

Tip 2 – Kies voor een eenhendelkraan

In veel huishoudens is nog een ouderwetse mengkraan te vinden. Dit kan echter nadelig werken in het gebruik van water, omdat je soms lang bezig bent de juiste temperatuur te vinden waardoor water wegstroomt. Om dit te voorkomen kun je kiezen tussen een eenhendelkraan. Deze kraan heeft één hendel aan de bovenkant waarmee je eenvoudiger de warmte van het water kunt bedienen. Alles weten over onze kranen? Bekijk alle kranen hier.

Tip 3 – Kies voor een waterbesparende druktoets

Tegenwoordig zijn de meeste toiletten voorzien van een waterbesparende druktoets. Je kunt water besparen door te kiezen voor een kleine of grote spoeling. Dit betekent dus dat je water kunt besparen, omdat je hier slechts één soort spoeling kunt gebruiken. Benieuwd naar de nieuwste modellen? Bekijk hier onze drukpanelen.

Tip 4 – Repareer of vervang een lekkende kraan

Hoewel een lekkere kraan niet veel uit lijkt te maken en je er in veel gevallen weinig last van hebt, zorgt een lek voor een verspilling van 6 liter per dag – ofwel 1100 liter per jaar. Vervang of repareer je lekkende kraan daarom zo snel mogelijk. Deze investering verdien je binnen één jaar terug.

Tip 5 – Installeer een douchetimer

Vaak heb zelf je zelf niet in de gaten hoe lang je onder de douche staat. Door een timer te besparen stel je vooraf een maximaal aantal minuten in. Zodra de timer afloopt zet je de douche uit. Dit vergt enige discipline, maar de besparing is merkbaar.

Tip 6 – Zet het water uit tijdens het tandenpoetsen

Dit spreekt voor zich. Door het water niet te laten lopen tijdens het poetsen bespaar je op jaarbasis een flinke hoeveelheid water.

Tip 7 - Douche korter

Met een lange douche gebruik je meer water en energie. Door één minuut korter te douchen bespaar je gemiddeld maar liefst 10 liter water per dag. Bij een gemiddeld huishouden komt dit neer op 280 liter per week – 14.560 liter per jaar.

Tip 8 – Neem een douche in plaats van bad

Door een douche te nemen in plaats van in bad te gaan bespaar je ongeveer de helft aan water. Gemiddeld gebruik je tijdens het douchen 60 liter water. Om een bad te vullen is zo’n 120 – 150 liter water nodig.

Contact opnemen

Heb je vragen over dit artikel? Bel gerust met één van onze adviseurs. Een overzicht van onze vestigingen vind je hier.