Tips om water te besparen

Tips om water in de badkamer te besparen

Vind jij duurzaamheid in de badkamer belangrijk en vraag jij jezelf wel eens af hoe je water kan besparen in de badkamer? Wij verbruiken gemiddeld 110 liter water uit de kraan per persoon, per dag. Hiervan gebruiken we nog geen 2% als drinkwater gebruiken. Grote ‘uitgaven’ van ons watergebruik zijn: baden of douchen, toiletteren en de was doen. Om bewuster met water om te gaan geven wij je waterbesparende tips. Goed voor het milieu én voor je portemonnee!

Gebruik een waterbesparende kraan

Met een waterbesparende douchekop kun je wel 30% tot 50% minder water gebruiken dan met de ouderwetse douchekop/kraan. Vraag onze adviseurs gerust om meer informatie over douchekranen! Bij een bestaande badkamer zit je vaak niet te wachten op een ingrijpende verbouwing om de badkamer te voorzien van duurzame producten en materialen. Met kleine, slimme oplossingen kunt je echter ook veel geld besparen. Zo zetten de meeste mensen de hendel automatisch in de middenstand bij het openen van de kraan. Dit zorgt ervoor dat het water eerst opgewarmd moet worden, wat extra energie kost. Bij een kraan die voorzien is van de CoolStart-technologie staat de hendel automatisch in de middenpositie, waarbij de kraan eerst koud water geeft en de cv-ketel niet direct aan hoeft te slaan. Handig om eenvoudig energie te besparen!

pexels-skitterphoto-615326
upfall shower

Kies vaker voor douchen

Lekker ontspannen na een drukke dag? Een warm bad is voor veel mensen de manier om tot rust te komen. Het kost ongeveer 120 liter water om een bad te vullen. Dit is 3x zoveel als bij een warme douche. En als je een waterbesparende douchekop gebruikt bespaar je nóg meer water. De douchekoppen zijn zo ontwikkeld dat ze minimale hoeveelheid water doorlaten zonder dat je hier wat van merkt. Zo kan je gewoon genieten van een ontspannende warme douche.  Natuurlijk geldt hoe korter je doucht hoe minder water je verbruikt. Door één minuut korter te douchen bespaar je gemiddeld maar liefst 10 liter water per dag. Dit lijkt niet veel maar bij een gemiddeld huishouden komt dit neer op 280 liter per week dus 14.560 liter per jaar! Door een timer te gebruiken kan je beter inschatten hoelang je onder de douche staat en daardoor beter bepalen hoeveel tijd je voor een douchebeurt nodig hebt. Gebruik eens een timer en stel je vooraf een maximaal aantal minuten in. Zodra de timer afloopt zet je de douche uit. Dit vergt enige discipline, maar de besparing is merkbaar. Met de Xenz Upfall shower wordt water besparen tijdens het douchen wel heel makkelijk. Deze douche is ongeveer 80% zuiniger is dan een normale douche zonder in te leveren op kracht en comfort. Door het unieke Upcycle systeem wordt het gebruikte water opgevangen, gefilterd, verwarmd en rondgepompt. De Upfall Shower verbruikt slechts 1,2 liter warm water per minuut.

Waterbesparende toiletten

Tegenwoordig zijn de meeste toiletten voorzien van een waterbesparende druktoets. Je kunt water besparen door te kiezen voor een kleine of grote spoeling. Dit betekent dus dat je water kunt besparen, omdat je hier slechts één soort spoeling kunt gebruiken. Benieuwd naar de nieuwste modellen? Bekijk hier onze drukpanelen. Na een toiletbezoek druk je snel op de grote knop om het toilet grondig door te spoelen. Hierbij gebruik je ongeveer 6 liter water. Tegenwoordig zijn de meeste spoelsystemen voorzien van de nieuwste technologieën, waardoor je het toilet ook grondig kunt doorspoelen met minder water. Bij verschillende spoelsystemen is het spoelvolume in te stellen. Zo kun je bij de grote knop instellen dat er geen 6 liter, maar 4 liter gebruikt mag worden bij het doorspoelen van het toilet.

Zet het water uit tijdens het tandenpoetsen

Dit spreekt voor zich. Door het water niet te laten lopen tijdens het poetsen bespaar je op jaarbasis een flinke hoeveelheid water. Op jaarbasis bespaar je hiermee ongemerkt tientallen liters water. Dat is snel bespaart!

Meer weten over waterbesparing of duurzaamheid in de badkamer?

Ben je ook op zoek naar oplossingen voor waterbesparing of een duurzame badkamer? Onze specialisten staan voor je klaar en helpen je verder zodat je een complete badkamer vindt die helemaal past bij jouw wensen en eisen. Maak snel een afspraak bij een Sani4all winkel bij jou in de buurt. Onze badkamerspecialisten staan graag voor je klaar om een badkamer te ontwerpen en bij je thuis te monteren.