Zelf badkamertegels leggen: 5 tips

Tegels in badkamer zijn praktisch: je hebt de keuze uit vele verschillende designs, veel opties in materiaal vorm en kleur en tegels zijn gemakkelijk schoon te houden en bieden een maximale bescherming tegen vocht. Niet voor niets is bijna elke badkamer wel voorzien van badkamertegels.

Heb jij de mooiste tegels gekozen voor in jouw badkamer? Gefeliciteerd! Nu kun je ervoor kiezen om deze tegels te laten leggen, maar je kunt ook zelf de tegels in jouw badkamer leggen. Wanneer je hiervoor kiest, is het belangrijk om te weten hoe je het best te werk kunt gaan. Daarom geven we je een stappenplan voor het leggen van badkamertegels, zodat jij goed te werk kunt gaan.

Stappenplan voor het zelf leggen van badkamertegels

  1. Kies de tegels. Zorg ervoor dat je de tegels kiest die praktisch zijn in jouw badkamer en voldoen aan jouw stijlwensen. Bij het kopen van de tegels is het van groot belang om zeker te controleren dat alle tegels in de juiste kleur en afmetingen zijn. Zo weet je zeker dat je halverwege het leggen niet voor verrassingen komt te staan.
  2. Zorg ervoor dat je weet hoeveel tegels je nodig hebt. Dit doe je door de oppervlakte van jouw badkamer op te meten en te berekenen hoeveel tegels je hiervoor nodig hebt.
  3. Zorg ervoor dat het vloeroppervlak schoon, barstvrij en helemaal vlak is. Alleen dan kun je een strakke tegelvloer leggen.
  4. Maak een legplan. Ga je de tegels recht leggen, of diagonaal? En wissel je af in kleur en/of vorm? Zorg ervoor dat je weet hoe en waar je begint en op welke wijze je de tegels het best kunt leggen. Zo behaal jij het mooiste resultaat.
  5. Tijd om de tegellijm te maken! Op de verpakking hiervan staat beschreven hoe je dit doet. Zorg ervoor dat je deze regels juist opvolgt, voor het beste resultaat.
  6. Wanneer de lijm op juiste wijze is gemengd, kun je de tegellijm aanbrengen. Hierbij adviseren wij om recht tegenover de deur beginnen, en de tegellijm aanbrengen met een troffel. Met een lijmkam kun je de lijm gelijk verdelen. Belangrijk is om deze hierbij goed aan te duwen.
  7. Nu kun je beginnen met tegels leggen! Duw na iedere gelegde tegel een voegkruisje tegen de hoek aan. De overtollige lijm kun je wegvegen met een vochtige spons.
  8. Zet af en toe even een stapje naar achter, om te controleren of de tegels nog recht lopen.
  9. Eenmaal bij de muren aangekomen, moet je de randen op maat snijden. Handig is om dit eerst af te tekenen met een viltstift. Het breukvlak dient hierbij in de hoek te komen. Met een tegelsnijder kun je de tegel op maat snijden. Lastige vorm? Gebruik dan een profielmal.
  10. Nu komt het voegen van de vloer. Dit doe je pas wanneer de lijm helemaal uitgehard is. Hiervoor kun je een kant-en-klaar voegmiddel gebruiken, of een voegmiddel waaraan je zelf nog water dient toe te voegen. Doe dit snel, en verwijder de voegmiddelrestanten op nauwkeurige wijze.

Jouw badkamertegels leggen

Wij wensen je namens Sani4all heel veel succes met het leggen van jouw badkamertegels! Heb je nog vragen, of wil je graag persoonlijk advies voor het leggen van jouw badkamertegels? Neem dan gerust contact met ons op, of bezoek een van onze vestigingen. Wij denken graag met jou mee en geven tips voor jouw situatie. Want iedere badkamer is toch anders, en tegels kunnen op vele manieren goed gelegd worden. We staan graag voor jou klaar!