Almere

Almere

Amsterdam

Amsterdam

Barendrecht

Barendrecht

Barneveld

Barneveld

Beuningen

Beuningen

Den Haag

Den Haag

Deventer

Deventer

Dronten

Dronten

Genemuiden

Genemuiden

Gouda

Gouda

Hoogeveen

Hoogeveen

Kaatsheuvel

Kaatsheuvel

Maassluis

Maassluis

Mijdrecht

Mijdrecht

Roosendaal

Roosendaal

Sittard-Geleen

Sittard-Geleen

Uden

Uden

Varsseveld

Varsseveld

Vianen

Vianen

Zevenaar

Zevenaar

Zwolle

Zwolle

Franchiser worden?

We groeien hard bij Sani4All en dit willen we blijven doen. Misschien wel met jou! Wil jij onderdeel uitmaken van de meest succesvolle sanitair franchiseformule van dit moment? Lees meer over onze formule en sluit je bij ons aan.

Badkamer verlichting: waar moet je rekening mee houden?

Je wil je huidige badkamer vervangen voor een nieuwe en daarbij ook de verlichting vervangen. Water en elektriciteit zijn natuurlijk geen goede combinatie. Hoe zorg je er dan voor dat je nieuwe badkamer verlichting veilig is?

Badkamer verlichting

IP-waardes

Elke badkamerlamp is voorzien van een zogeheten IP-waarde. IP staat voor Ingress Protection en betekent dus beschermingswaarde. Het geeft dus eigenlijk aan hoe goed de lamp tegen vocht kan. Een IP-waarde heeft twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de stofdichtheid aan en de twee de waterdichtheid. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de lamp beschermd is tegen water en stof. Hoe weet je dan welke IP-waarde je nodig hebt? Dat is afhankelijk van de hoeveelheid vocht en hoe dicht de lamp zich bij de waterbron bevindt. De badkamer kan je hiervoor verdelen in vier verschillende zones.

IP-waardes badkamer verlichting
Zone 0 badkamer verlichting

Zone 0

Zone 0 bevindt zich op de plekken waar de lamp direct in contact met water komt. Hierbij kan je denken aan de douche(bak) of het bad. Hierbij heb je een lamp nodig met een laag voltage van maximaal 12 volt. Daarnaast moet de IP-waarde een minimale waarde van 67 hebben, maar eigenlijk zo hoog mogelijk zijn. De lamp moet tegen onderdompeling bestand zijn. Wij adviseren om deze badkamer verlichting niet zelf te bevestigen, maar hiervoor een specialist te laten komen vanwege de hoeveelheid vocht.

Zone 1

Zone 1 bevindt zich vanaf de vloer tot 2,25 meter boven de douche of het bad. Mocht je een lamp boven de wasbak willen hangen hoort deze ook bij zone 1. Bij deze zone heb je een lamp nodig met een IP-waarde van 65. Dit betekent dat de lamp waterstraaldicht moet zijn.

Zone 1 badkamer verlichting
Zone 2 badkamer verlichting

Zone 2

Deze zone bevindt zich in een straal van 60 centimeter om de douche, het bad en de wastafel heen. Ook deze zone loopt vanaf de vloer tot een hoogte van 2,25 meter. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een hanglamp bij de spiegel. De lamp heeft een minimale IP-waarde van 44 nodig. Dit houdt in dat de badkamer verlichting spatwaterdicht moet zijn.

Zone 3

Zone 3 bevindt zich buiten zone 1 en 2 en er is geen direct contact met water. Het gaat hier om de rest van de badkamer. In deze zone voldoen lampen met een minimale IP-waarde van 21, deze lampen zijn drupwaterdicht.

Let op: Voordat je de badkamer verlichting gaat plaatsen is het belangrijk dat je controleert of je stopcontacten beveiligd zijn met een aardlekschakelaar. Als dit niet het geval is mag je alleen armaturen gebruiken die waterdicht, geaard en dubbel geïsoleerd zijn. Ook moeten schakelaars en dimmers dan buiten de badkamer worden geplaatst.

Zone 3 badkamer verlichting

Badkamer inspiratie

Weet jij al precies hoe jouw nieuwe droombadkamer eruit komt te zien en waar de verlichting komt? Elke badkamer is maatwerk en iedereen heeft andere wensen. De mogelijkheden zijn eindeloos en dat zie je terug in de opgeleverde badkamers bij onze klanten. Wil je graag de laatste trends in je badkamer? Laat je dan inspireren door onze blogs. Heb je al een beeld van hoe jouw droombadkamer eruit moet komen te zien? Dan kan je met onze 3D-planner gemakkelijk je eigen badkamer ontwerpen. Dit ontwerp kan je meenemen naar een van onze winkels, daar kunnen onze adviseurs je helpen met het realiseren van je complete badkamer.

Persoonlijk advies

Ben je nieuwsgierig geworden? Onze betrokken en deskundige adviseurs staan voor je klaar in een van onze badkamerwinkels. Bij Sani4All bieden we badkamers voor iedereen. ‘Zoveel mensen, zoveel wensen’, daarom beginnen wij altijd met het leren kennen van onze klant. Op basis daarvan geven onze adviseurs onafhankelijk advies over het inrichten van je complete badkamer. Samen gaan we op zoek naar jouw droombadkamer!

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Badkamer onder een schuin dak (2)

Badkamer onder een schuin dak, hoe vind je toch de perfecte indeling?

Lees verder

Voor en nadelen douchebad

De voor- en nadelen van een douchebad

Lees verder

Natuurlijke badkamer moodboard

Zo richt je een natuurlijke badkamer in

Lees verder

Badkamer monteren

Jouw badkamer plaatsen: dit regelen we voor je

Lees verder