Almere

Almere

Amsterdam

Amsterdam

Barendrecht

Barendrecht

Barneveld

Barneveld

Beuningen

Beuningen

Den Haag

Den Haag

Deventer

Deventer

Dronten

Dronten

Genemuiden

Genemuiden

Gouda

Gouda

Hoogeveen

Hoogeveen

Kaatsheuvel

Kaatsheuvel

Maassluis

Maassluis

Mijdrecht

Mijdrecht

Roosendaal

Roosendaal

Sittard-Geleen

Sittard-Geleen

Son en Breugel

Son en Breugel

Uden

Uden

Varsseveld

Varsseveld

Vianen

Vianen

Zevenaar

Zevenaar

Zwolle

Zwolle

Franchiser worden?

We groeien hard bij Sani4All en dit willen we blijven doen. Misschien wel met jou! Wil jij onderdeel uitmaken van de meest succesvolle sanitair franchiseformule van dit moment? Lees meer over onze formule en sluit je bij ons aan.

Verlichting in de badkamer

Wil jij graag weten aan welke badkamerverlichting je moet denken bij het kopen van een badkamer? Welke basisverlichting moet je hebben? Welke sfeerverlichting kan ik het beste gebruiken en waar kan ik die dan gebruiken? Welke lampen zijn te gebruiken in een badkamer? In deze blog geven we je tips over de verlichting in je badkamer.

Verlichting in de badkamer

Verlichting in het plafond

De badkamerverlichting in het plafond is de basisverlichting in jouw badkamer. Met de verlichting in het plafond verlicht je namelijk de hele badkamer. Deze lampen zitten dan ook aangesloten op de schakelaar die je aan en uitschakelt als je de badkamer in of uit loopt. De basisverlichting zit dus eigenlijk altijd aan of in het plafond. Je kunt de lampen door middel van plafonniéres of hanglampen aan het plafond bevestigen. Vind je die lampen te veel opvallen in je badkamer en heb je liever lampen die minder opvallen? Dan kan je kiezen voor inbouwspotjes als badkamerverlichting. Deze inbouwspotjes worden in het plafond weggewerkt en vallen daarom niet zo op. Tegenwoordig is ledverlichting erg populair. Led verlichting is namelijk duurzaam en energiezuinig. ledverlichting gaat lang mee en hoef je daardoor ook niet vaak te vervangen. Dit is natuurlijk een voordeel als je bijvoorbeeld inbouwspots hebt in je plafond.

Verlichting plafond
Verlichting spiegel

Verlichting voor de spiegel

Het is fijn als je extra badkamerverlichting hebt bij jouw spiegel in de badkamer. De verlichting bij de spiegel is functionele verlichting. Deze verlichting zet je namelijk alleen aan als je hem echt nodig hebt. Je zet hem bijvoorbeeld aan als je jouw make-up gaat aanbrengen of je haren gaat doen. Dan is het toch handig als je extra licht hebt. Je kan een lamp boven de spiegel hangen, maar let er dan wel op dat deze op de juiste hoogte hangt. Zo voorkom je dat je schaduwen op je gezicht krijgt, want dat wil je juist niet. Tegenwoordig heb je ook spiegels waar de verlichting in de spiegel verwerkt is. Zo is de verlichting rondom de spiegel altijd goed en heb je geen last van schaduwen. Ook zie je veel meer detail door de verlichting in de spiegel. Verlichting in je spiegel is niet alleen heel praktisch, maar is ook nog eens mooi. Door de verlichting in de spiegel hoef je geen extra lampen meer neer te hangen rondom je spiegel. Zorg dat je kiest voor lampen die de lichtkleur hebben die lijkt op daglicht.

Sfeerverlichting

Naast de basisverlichting wil je toch ook graag wat sfeer in je badkamerverlichting. Voor als je bijvoorbeeld lekker in bad ligt, wil je natuurlijk lekker kunnen ontspannen en is fel licht waarschijnlijk niet waar je op zit te wachten.  Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de inbouwspots dimbaar te maken. Zo kun je van jouw basisverlichting ook sfeerverlichting maken zonder extra lampen in je badkamer toe te voegen. Wil je graag dimbare sfeerverlichting, kies dan voor lampen met een warmere lichtkleur (2200 tot 2700 Kelvin). Wanneer je ook graag sfeerverlichting op een andere plek in de badkamer wil, kies dan voor waterdichte ledstrips. Deze kan je bijvoorbeeld in de doucheruimte of in een nis hangen. Hiermee kan je specifieke plekken in je badkamer verlichten. Ledverlichting werd vroeger als ongezellig ervaren door het heldere witte licht. Tegenwoordig kan je ledverlichting in alle kleurtemperaturen krijgen, daardoor dus ook perfect om sfeer te creëren. 

Sfeerverlichting badkamer
Waterdichte verlichting

Waterdichte verlichting

Het is belangrijk dat je lampen in jouw badkamer gebruikt die tegen water kunnen. Water en elektriciteit zijn natuurlijk twee dingen die niet goed samen kunnen. Het is dan ook handig om eerst een lichtplan te maken voor jouw badkamer. Er zijn lampen die speciaal voor de badkamer verkrijgbaar zijn. Deze lampen zijn voorzien van een IP-waarde. De IP-waarde heeft altijd 2 cijfers, de eerste geeft aan hoe stofdicht de lamp is en de tweede geeft aan hoe waterdicht de lamp is. Hoe hoger de waarde, hoe meer beschermd de lamp is. Houd er dus rekening mee waar je de lampen plaatst. Als je een lichtplan maakt voor jouw badkamer kan je dus helemaal mooi uitwerken waar je lampen wilt hebben en welke IP-waardes je nodig zal hebben.

Beschermzones

De badkamer is ingedeeld in vier verschillende zones. Bij elke zone heb je een andere minimale IP-waarde nodig. Het is dan ook belangrijk om te weten welke minimale IP-waarde je nodig hebt in welke zone. We leggen je daarom precies uit waar je welke waardes nodig hebt.

1. Zone 0: dit is een plek waar de lamp direct in contact met water komt. In deze zone hebben de lampen een minimale IP-waarde van 67 nodig.

2. Zone 1: zone 1 bevindt zich vanaf de vloer tot 2,25 meter boven de douche of het bad. In deze zone hebben de lampen een IP-waarde van minimaal 65 nodig. Dit betekent dat de lamp straalwaterdicht moet zijn.

3. Zone 2: bij zone 2 bevindt het badmeubel, de douche of het bad zich binnen een straal van 60cm van de verlichting. Je hebt in deze zone minimaal IP-waarde 44 nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hanglamp bij de spiegel.

4. Zone 3: dit is een zonde die zich bevindt buiten zone 1 en 2 en geen direct contact met water heeft. In deze zone hebben lampen een minimale IP-waarde van 21 nodig.

beschermzones verlichting
Badkamer verlichting

Waar moet je rekening mee houden

Waar moet je rekening mee houden als je over de verlichting van je badkamer nadenkt?

  • Bedenk van wat de basisverlichting van jouw badkamer wordt. Ga je voor een plafonnière of passen spotjes beter bij jouw badkamerstijl.
  • Wil je verlichting in of bij je spiegel? Kies je dan voor verlichting boven je spiegel of een spiegel met verlichting?
  • Is de basisverlichting voldoende, of kies je toch voor sfeerverlichting?
  • Hou met het opstellen van je lichtplan rekening met de verschillende IP-waardes.

Jouw Sani4All winkel

Ben jij benieuwd wat er mogelijk is voor jouw badkamerverlichting? Maak dan snel een afspraak bij een van onze winkels. Onze deskundige adviseurs helpen je graag met het vinden van de juiste lampen in jouw badkamer. Wij hebben badkamers voor iedereen, voor iedere stijl en voor ieder budget. Dus kom langs en laat je inspireren.

Maak een afspraak

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Zo stel je een badkamer samen binnen je budget

Zo stel je een badkamer samen binnen je budget

Lees verder

Gemiddelde afmeting badkamer

Wat zijn de gemiddelde afmetingen van een badkamer

Lees verder

Verrassende ideeën toiletruimtes

Verrassende ideeën voor jouw toiletruimte

Lees verder

Water besparen in badkamer

Tips om water in de badkamer te besparen

Lees verder