Almere

Almere

Amsterdam

Amsterdam

Barendrecht

Barendrecht

Barneveld

Barneveld

Beuningen

Beuningen

Den Haag

Den Haag

Deventer

Deventer

Dronten

Dronten

Genemuiden

Genemuiden

Gouda

Gouda

Hoogeveen

Hoogeveen

Kaatsheuvel

Kaatsheuvel

Maassluis

Maassluis

Mijdrecht

Mijdrecht

Roosendaal

Roosendaal

Sittard-Geleen

Sittard-Geleen

Uden

Uden

Varsseveld

Varsseveld

Vianen

Vianen

Zevenaar

Zevenaar

Zwolle

Zwolle

Franchiser worden?

We groeien hard bij Sani4All en dit willen we blijven doen. Misschien wel met jou! Wil jij onderdeel uitmaken van de meest succesvolle sanitair franchiseformule van dit moment? Lees meer over onze formule en sluit je bij ons aan.

Verlichting in de badkamer

Wil jij graag weten welke verlichting je in je badkamer moet hebben? Welke basisverlichting moet je hebben? Welke sfeerverlichting kan ik het beste gebruiken en waar kan ik die dan gebruiken? Welke lampen zijn te gebruiken in een badkamer? In deze blog lees je alles wat je over verlichting in je badkamer moet weten.

Verlichting in de badkamer

Verlichting in het plafond

De verlichting in het plafond is de basisverlichting in jouw badkamer. Met de verlichting in het plafond verlicht je namelijk de hele badkamer. Deze lampen zitten dan ook aangesloten op de schakelaar die je aan en uitschakelt als je de badkamer in of uit loopt. De basisverlichting zit dus eigenlijk altijd aan of in het plafond. Je kunt de lampen door middel van plafonniéres of hanglampen aan het plafond bevestigen. Vind je die lampen te veel opvallen in je badkamer en heb je liever lampen die minder opvallen? Dan kan je kiezen voor inbouwspotjes. Deze inbouwspotjes worden in het plafond weggewerkt en vallen daarom niet zo op. Tegenwoordig is Led verlichting erg populair. Led verlichting is namelijk duurzaam en energiezuinig. Led verlichting gaat lang mee en hoef je daardoor ook niet vaak te vervangen. Dit is natuurlijk een voordeel als je bijvoorbeeld inbouwspots hebt in je plafond.

Verlichting plafond
Verlichting spiegel

Verlichting voor de spiegel

Het is fijn als je extra verlichting hebt bij jouw spiegel in de badkamer. De verlichting bij de spiegel is functionele verlichting. Deze verlichting zet je namelijk alleen aan als je hem echt nodig hebt. Je zet hem bijvoorbeeld aan als je jouw make-up gaat aanbrengen of je haren gaat doen. Dan is het toch handig als je extra licht hebt. Je kan een lamp boven de spiegel hangen, maar zorg er dan voor dat die op de juiste manier hangt. Zo voorkom je dat je schaduwen op je gezicht krijgt, want dat wil je juist niet. Je kan ook verlichting links, rechts en boven je spiegel hangen. De verlichting aan de zijkant en bovenkant zorgt ervoor dat je niet in je eigen schaduw staat. Tegenwoordig heb je ook spiegels waar de verlichting in de spiegel verwerkt is. Zo is de verlichting rondom de spiegel altijd goed en heb je geen last van schaduwen. Ook zie je veel meer detail door de verlichting in de spiegel. Verlichting in je spiegel is niet alleen heel praktisch, maar is ook nog eens mooi. Door de verlichting in de spiegel hoef je geen extra lampen meer neer te hangen rondom je spiegel. Zorg dat je kiest voor lampen die de lichtkleur hebben die lijkt op daglicht.

Sfeerverlichting

Naast de basisverlichting wil je toch ook graag wat sfeerverlichting in je badkamer. Voor als je bijvoorbeeld lekker in bad ligt, die ervoor zorgen dat je lekker kan ontspannen. Het is rustgevender om sfeerverlichting aan te hebben als je in bad ligt, dan het harde licht van je basisverlichting. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de inbouwspots dimbaar te maken. Zo kun je van jouw basisverlichting ook sfeerverlichting maken zonder extra lampen in je badkamer toe te voegen. Met dimbare verlichting kun je zelf bepalen hoe je jouw verlichting wilt om de juiste setting te creëren. Wil je graag dimbare sfeerverlichting, kies dan voor lampen met een warmere lichtkleur (2200 tot 2700 Kelvin). Als je nog aparte sfeerverlichting wilt op een bepaalde plek in je badkamer, kies er dan voor om waterdichte LED strips te nemen. Deze kan je bijvoorbeeld in de doucheruimte of in een nis hangen. Hiermee kan je specifieke plekken in je badkamer verlichten. LED verlichting werd vroeger als ongezellig ervaren door het heldere witte licht. Tegenwoordig kan je LED verlichting in alle kleurtemperaturen krijgen, daardoor dus ook perfect om sfeer te creëren. LED is meestal dimbaar, fijn voor de sfeer in je badkamer.

Sfeerverlichting badkamer
Waterdichte verlichting

Waterdichte verlichting

Het is belangrijk dat je lampen in jouw badkamer gebruikt die tegen water kunnen. Water en elektriciteit zijn natuurlijk twee dingen die niet goed samen kunnen. Er zijn lampen die speciaal voor de badkamer verkrijgbaar zijn. Deze lampen zijn voorzien van een IP-waarde. De IP-waarde heeft altijd 2 cijfers, de eerste geeft aan hoe stofdicht de lamp is en de tweede geeft aan hoe waterdicht de lamp is. Hoe hoger de waarde, hoe meer beschermd de lamp is. Houd er dus rekening mee waar je de lampen plaatst.

Beschermzones

De badkamer is ingedeeld in vier verschillende zones. Bij elke zone heb je een andere minimale IP-waarde nodig. Het is dan ook belangrijk om te weten welke minimale IP-waarde je nodig hebt in welke zone. Zone 0 is een plek waar de lamp direct in contact komt. In deze zone hebben de lampen een minimale IP-waarde van 67 nodig. Zone 1 is een zone dat zich bevindt vanaf de vloer tot 2,25 meter in de buurt van een douche of bad. In deze zone hebben de lampen een minimale IP-waarde van 65 nodig. Zone 2 is een zone dat zich in een straal van 60 cm om de douche, het bad of badmeubel bevindt. In deze zone hebben de lampen een minimale IP-waarde van 44 nodig. Zone 3 is een zone dat zich bevindt buiten zone 1 en 2 en geen direct contact met water heeft. In deze zone hebben lampen een minimale IP-waarde van 21 nodig. Wil je hier meer over weten ? Lees dan de blog die hierover gaat.

beschermzones verlichting
Badkamer verlichting

Waar moet je rekening mee houden

Waar moet je rekening mee houden als je over de verlichting van je badkamer nadenkt?

  • Wat wil je als basisverlichting? Wil je graag een hanglamp, plafonniéres of inbouwspotjes?
  • Wil je graag verlichting boven je spiegel? Of wil je graag een spiegel waar de verlichting al in verwerkt zit?
  • Wil je graag sfeerverlichting in de badkamer? Welke sfeerverlichting zou je dan willen en waar wil je de sfeerverlichting in je badkamer?
  • Houd rekening dat je lampen in je badkamer haalt die zijn voorzien van een IP-waarde.
  • Kijk in welke zone je graag lampen wilt hebben. Houd per zone rekening met de minimale IP-waarde.

Jouw Sani4All winkel

Ben jij benieuwd wat er mogelijk is in jouw badkamer aan verlichting? Maak dan snel een afspraak bij een van onze winkels. Onze deskundige adviseurs helpen je graag met het vinden van de juiste lampen in jouw badkamer. Wij hebben badkamers voor iedereen, voor iedere stijl en voor ieder budget. Dus kom langs en laat je inspireren.

Maak een afspraak

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Badkamer aaldering nijmegen (zevenaar)

Badkamer in de jaren '30 stijl

Lees verder

Vierkante badkamer (2)

Tips voor het indelen van een vierkante badkamer

Lees verder

Kopen van een badkamer

Waar moet je aan denken na het kopen van een badkamer?

Lees verder

Badkamer onder een schuin dak (2)

Badkamer onder een schuin dak, hoe vind je toch de perfecte indeling?

Lees verder