Almere

Almere

Amsterdam

Amsterdam

Barendrecht

Barendrecht

Barneveld

Barneveld

Beuningen

Beuningen

Den Haag

Den Haag

Deventer

Deventer

Dronten

Dronten

Genemuiden

Genemuiden

Gouda

Gouda

Harderwijk

Harderwijk

Hoogeveen

Hoogeveen

Kaatsheuvel

Kaatsheuvel

Maassluis

Maassluis

Mijdrecht

Mijdrecht

Roosendaal

Roosendaal

Sittard-Geleen

Sittard-Geleen

Son en Breugel

Son en Breugel

Uden

Uden

Varsseveld

Varsseveld

Vianen

Vianen

Zevenaar

Zevenaar

Zwolle

Zwolle

Franchiser worden?

We groeien hard bij Sani4All en dit willen we blijven doen. Misschien wel met jou! Wil jij onderdeel uitmaken van de meest succesvolle sanitair franchiseformule van dit moment? Lees meer over onze formule en sluit je bij ons aan.

Mindervalide badkamer

Wanneer je slecht ter been bent of een rolstoel gebruikt, is het fijn dat je badkamer zodanig is ingericht dat je hier op een makkelijke manier gebruik van kunt maken. We bieden bij Sani4All badkamers voor iedereen en hebben dan ook mindervalide badkamers in ons assortiment. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Lees dan snel verder.

Wat houdt een mindervalide badkamer in?

Een mindervalide badkamer, ook wel miva badkamer, is een badkamer die af is gestemd op iemand die slecht(er) ter been is of een rolstoel gebruikt. Zo is de badkamer vaak wat ruimer ingericht dan een ‘gewone’ badkamer. Hierdoor kun je bijvoorbeeld met krukken of een rolstoel je gemakkelijker bewegen. Daarnaast is er speciaal sanitair en andere hulpmiddelen die het gebruik van de badkamer net wat eenvoudiger maken. 

Voordelen van een mindervalide badkamer

Het grote voordeel van een mindervalide badkamer is dat wanneer je bijvoorbeeld wat ouder bent, je langer thuis kunt blijven wonen. Het zorgt ervoor dat je je zelf eenvoudiger in de badkamer kunt bewegen en daardoor zelfredzamer bent. Daarnaast is een mindervalide badkamer ook zeker veiliger dan een normale badkamer. Je hebt meer bewegingsruimte en daarnaast zijn deze badkamers vaak voorzien van anti-slip tegels waardoor je minder snel uitglijdt. 

Instapbad mindervalide badkamer

Aangepast sanitair

Het sanitair van een mindervalide badkamer is vaak aangepast. We bieden verschillende soorten aangepast sanitair aan. Zo kunnen we voor iedere beperking een geschikte badkamer inrichten.

1. Aangepaste wastafel
Wanneer je in een rolstoel zit, is een reguliere wastafel vaak te hoog en daardoor niet praktisch te gebruiken. Er zijn daarom aangepaste wastafels die wat lager zijn, waardoor je er ook zittend goed bij kunt.

2. Verhoogd toilet
Als je slechter ter been bent kun je niet altijd goed door de knieën zakken. Een regulier toilet is dan al snel te laag. Daarom zijn er toiletten die verhoogd zijn, waardoor je dus minder diep hoeft te zakken en makkelijker kunt gaan zitten.

3. Instapbad
Het nemen van een warm bad is natuurlijk heerlijk. Maar wanneer je niet goed ter been bent, kan het in bad stappen een probleem zijn. Er zijn baden welke voorzien zijn van een deurtje. Deze kun je openen, waardoor je het bad in kunt lopen en niet over een rand hoeft te stappen.

Douchestoel mindervalide badkamer

Inrichting van de badkamer

De inrichting van een mindervalide badkamer is net wat anders dan bij een reguliere badkamer.  De volgende aanpassingen worden er vaak gedaan:

  1. Plek van het sanitair: het sanitair wordt vaak tegen de wanden geplaatst, waarbij er in het midden van de badkamer meer ruimte over blijft. Hierdoor kun je met een rolstoel of misschien wel een rollator gewoon nog goed draaien en bewegen. 
  2. De hoogte van het sanitair: het sanitair, zoals de douchekraan, moet op een andere hoogte worden gemonteerd. Wanneer je bijvoorbeeld een losse handdouche hebt, zal deze niet op stahoogte, maar zithoogte moeten worden geplaatst. Ook moet de thermostaat binnen handbereik zijn en dus niet te ver van een eventueel zitje of beugel afzitten.
  3. De afmetingen van de badkamer: de afmetingen van een miva badkamer zijn vaak ook ruimer dan bij een reguliere badkamer. Wettelijk gezien is een mindervalide badkamer minimaal 150 cm bij 180 cm. Wanneer je de mogelijkheid hebt wordt er geadviseerd om minimaal 200 cm

Hulpmiddelen voor in de badkamer

Naast dat er aangepast sanitair is voor een mindervalide badkamer, zijn er ook verschillende hulpmiddelen die het gebruik van de badkamer eenvoudiger maakt. Deze hulpmiddelen bieden we ook aan, zo kun jij voor je complete mindervalide badkamer bij ons terecht.

1. Beugels
Als je niet goed kunt opstaan of misschien niet stabiel staat, zijn beugels een goede oplossing. Deze kunnen onder andere naast het toilet of in de doucheruimte worden geplaatst. Je kunt je hieraan vasthouden bij het gaan staan of zitten, maar ook voor meer stabiliteit tijdens het douchen.

2. Douchestoel
Er zijn losse douchestoelen die je in de doucheruimte kunt gebruiken. Je kunt hierop dan plaatsnemen en gebruiken in combinatie met eventuele beugels. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een klapstoel. Deze wordt aan de muur gemonteerd en kun je inklappen. Het voordeel daarvan is dat dit wat minder ruimte inneemt.

3. Antislip vloer
Wanneer je slecht ter been hebt is het laatste dat je wil uitglijden. Er zijn daarom antislip tegels, deze tegels zijn voorzien van een speciaal reliëf en voorkomt dat de tegels glad worden. Hierdoor is de kans dat je uitglijdt minimaal.

Wil je meer informatie over mindervalide badkamers?

Voor meer informatie over mindervalide badkamers kun je bij een van onze badkamerwinkels terecht. Onze adviseurs zijn ervaren en kunnen je daardoor van eerlijk en deskundig advies voorzien. Je kunt via onderstaande knop eenvoudig een afspraak maken. Wie weet tot snel!

Plan een adviesafspraak