Almere

Almere

Amsterdam

Amsterdam

Barendrecht

Barendrecht

Beuningen

Beuningen

Den Haag

Den Haag

Deventer

Deventer

Dronten

Dronten

Genemuiden

Genemuiden

Gouda

Gouda

Harderwijk

Harderwijk

Hoogeveen

Hoogeveen

Kaatsheuvel

Kaatsheuvel

Maassluis

Maassluis

Mijdrecht

Mijdrecht

Roosendaal

Roosendaal

Sittard-Geleen

Sittard-Geleen

Son en Breugel

Son en Breugel

Uden

Uden

Varsseveld

Varsseveld

Vianen

Vianen

Zevenaar

Zevenaar

Zwolle

Zwolle

Franchiser worden?

We groeien hard bij Sani4All en dit willen we blijven doen. Misschien wel met jou! Wil jij onderdeel uitmaken van de meest succesvolle sanitair franchiseformule van dit moment? Lees meer over onze formule en sluit je bij ons aan.

De ideale badkamerindeling

Je wilt graag een nieuwe badkamer, maar wat is nou eigenlijk de ideale badkamerindeling? Elke badkamer is anders, dus is de ideale indeling ook voor elke badkamer anders. Maar de ideale badkamerindeling is ook voor ieder gezin anders. Een badkamerindeling voor twee personen ziet er bijvoorbeeld anders uit als een badkamerindeling bij een gezin van vijf.

Ideale badkamerindeling

Stap 1: Begin bij de afmetingen van je badkamer

De afmetingen van je badkamer zijn een van de belangrijke factoren bij een ideale badkamerindeling. Als je een kleine badkamer hebt, kan je er veel minder in kwijt dan bij een badkamer die wat groter is. De gemiddelde badkamer in Nederland is tussen de 5 m² en de 8,5 m². In een gemiddelde badkamer kan je een douche, bad, badmeubel en toilet kwijt. Is jouw badkamer dus kleiner dan de gemiddelde badkamer, dan moet je misschien wel keuzes gaan maken wat voor een sanitair je wel of niet in je badkamer wilt hebben. Als jouw badkamer groter is dan de gemiddelde badkamer heb je net iets meer vrijheid in het bedenken van de ideale badkamerindeling, denk hierbij bijvoorbeeld aan een vrijstaand bad. Je kan dan net iets meer sanitair kwijt in jouw badkamer. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je wel genoeg bewegingsruimte moet houden. Dus zet je badkamer niet te vol.

Afmetingen badkamerindeling
Wensen badkamerindeling

Stap 2: Breng jouw wensen in kaart

Voordat je gaat nadenken over de ideale indeling van je badkamer, bedenk dan wat je wensen zijn. Welk sanitair kan echt niet ontbreken in je badkamer? Wil je alleen een douche of wil je graag een bad en een douche? Wil je een wc in jouw badkamer of is dat geen must voor in je badkamer? Wil je graag één wastafel of zijn twee wastafels handiger? Wil je graag vloerverwarming of vind je dat niet echt nodig? Dit zijn allemaal dingen die je van tevoren moet gaan bedenken.

Nadenken over de indeling van je badkamer

Weet je wat je wensen zijn en wat je in je badkamer wilt hebben? Ga dan nadenken over de indeling van je badkamer. Past alles wat je wilt in de badkamer? Is je badkamer te klein? Dan moet je wat schrappen van je wensenlijst of een andere oplossing zoeken. Denk bijvoorbeeld aan een douche in een bad als het allebei wilt, maar apart van elkaar niet past. Dan is dit misschien de oplossing. Ga daarna eens nadenken in welke stijl jij je badkamer wilt hebben. Wil je graag een betonlook badkamer met veel grijstinten of ga je liever voor een landelijke badkamer met veel houtlook elementen?

Ideale indeling voor een kleine badkamer

Een kleine badkamer is een badkamer die kleiner is dan 5 m². De kans is aanwezig dat al jouw wensen niet in je badkamer passen. Dan moet je gaan nadenken wat echt een must is in jouw badkamer en misschien wel sommige dingen schrappen van je wensenlijstje. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toilet. Meestal zijn er ook nog andere oplossingen. Hier een paar tips voor andere oplossingen:

  • Bad en een douche. Wil je graag een bad en een douche? Dan is misschien een douche in je bad wel de oplossing voor jou!
  • Een bad. Past het niet in je badkamer, maar als je creatief bent met het indelen is misschien een hoekbad een oplossing. Het bespaart meer ruimte dan een normaal bad.
  • Stel dat je het bad toch schrapt van je wensenlijstje, dan heb je misschien wel ruimte voor een ruime doucheruimte. Een inloopdouche is bijvoorbeeld een luxe die toegevoegd kan worden in jouw kleine badkamer als je het bad van je wensenlijstje schrapt. Voordelen van een inloopdouche zijn, dat je geen rekening hoeft te houden met een deur en een toilet toevoegen in je badkamer is nog een stukje makkelijker.
Badkamerindeling kleine badkamer
badkamerindeling groter

Wil je dat jouw badkamer groter lijkt

Het is een grote puzzel om je badkamer zo efficiënt mogelijk in te delen. Je moet namelijk wel ruimte genoeg hebben. Door sommige dingen van je wensenlijstje te schrappen, kan het zijn dat jouw badkamer juist groter gaat lijken dan dat het is. Het is namelijk hoe voller jij jouw badkamer inricht met sanitair, hoe kleiner jouw badkamer gaat lijken. Stop je badkamer dus niet te vol of neem net een kleiner formaat van bijvoorbeeld een badmeubel, dit kan er al voor zorgen dat jouw ruimte groter is. Een ander trucje is bijvoorbeeld dat je grote tegels moet nemen, grote tegels hebben namelijk minder voegen nodig waardoor de ruimte groter lijkt. Neem je badkamer in een lichte kleur! Wat veel mensen vergeten is dat verlichting ook veel met de ruimte doet. Hoe meer natuurlijk licht in jouw badkamer komt, hoe beter. Heb je niet tot weinig daglicht in jouw badkamer? Kijk dan goed naar jouw verlichting!

Waar moet je op letten voor een ideale indeling

Er zijn een paar punten waar je rekening mee moet houden als je voor een ideale badkamerindeling wilt gaan. Dit zijn de punten die het belangrijkste zijn:

  • Ruimte in je badkamer. Een te volle badkamer zorgt voor minder loop- en bewegingsruimte. Hierdoor kan je je gaan irriteren aan dingen, zeker als je met meer mensen tegelijkertijd in de badkamer moet zijn. Zorg daarom dat je liever iets te veel ruimte over hebt in je badkamer dan te weinig ruimte.
  • Genoeg ruimte voor jouw doucheruimte. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om te bewegen in je doucheruimte. Als je dit niet hebt, kun je ook niet ontspannen onder de douche.
  • Zorg voor genoeg opbergruimte. Zorg dat je genoeg ruimte hebt om je spullen op te bergen. Vergeet dit dus vooral niet bij het indelen van je badkamer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nis in de douche of ga bij een kleine badkamer voor een kolomkast naast je badmeubel.
  • Zorg dat je genoeg licht hebt in jouw badkamer, maar zorg ook dat je licht niet te fel is. Te fel licht zorgt voor harde schaduwen. Als je op meerdere plekken licht in je badkamer hebt, voorkom je dit. Neem bijvoorbeeld dimbare spotjes, dan kan je het licht zo inschakelen zoals jij het fijn vindt op dat moment. Of denk bijvoorbeeld aan een spiegel met verlichting als extra lichtpunt.
Tips badkamerindeling

Jouw Sani4All

Wil jij graag een nieuwe badkamer met de ideale indeling voor jou? Kom dan eens langs bij een van onze winkels en laat je bij ons inspireren. Onze adviseurs kijken graag met je mee naar de ideale badkamerindeling voor jou of jouw gezin. Wij maken een 3D-ontwerp voor je, zodat je kan zien hoe jouw badkamer eruit gaat zien. Zo weet je zeker dat het de ideale badkamerindeling voor jou is. Maak een vrijblijvende afspraak en dan bespreken we samen jouw wensen.

Maak een afspraak

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Perfect badmeubel

Zo vind je het perfecte badmeubel

Lees verder

Voorbeelden kleine badkamer

5 Voorbeelden voor het inrichten van een kleine badkamer

Lees verder

Opgeruimde badkamer

Tips voor een opgeruimde badkamer

Lees verder

Badkamertrends 2025

De badkamertrends van 2025

Lees verder