Almere

Almere

Amsterdam

Amsterdam

Barendrecht

Barendrecht

Beuningen

Beuningen

Den Haag

Den Haag

Deventer

Deventer

Dronten

Dronten

Genemuiden

Genemuiden

Gouda

Gouda

Harderwijk

Harderwijk

Hoogeveen

Hoogeveen

Kaatsheuvel

Kaatsheuvel

Maassluis

Maassluis

Mijdrecht

Mijdrecht

Roosendaal

Roosendaal

Sittard-Geleen

Sittard-Geleen

Son en Breugel

Son en Breugel

Uden

Uden

Varsseveld

Varsseveld

Vianen

Vianen

Zevenaar

Zevenaar

Zwolle

Zwolle

Franchiser worden?

We groeien hard bij Sani4All en dit willen we blijven doen. Misschien wel met jou! Wil jij onderdeel uitmaken van de meest succesvolle sanitair franchiseformule van dit moment? Lees meer over onze formule en sluit je bij ons aan.

Tips voor het ventileren van je badkamer

De meeste mensen kennen de lucht wel van een slecht geventileerde badkamer. Als je een nieuwe badkamer koopt en deze natuurlijk ook goed in gebruik hebt, wil je ook wel dat er een goede ventilatie in jouw badkamer zit. In deze blog lees je meer over het ventileren van je badkamer en waarom dat zo belangrijk is.

Ventileren van je badkamer

Waarom moet je de badkamer ventileren

In een badkamer komt veel waterdamp vrij als je aan het douchen bent of in het bad zit. Het condens van het waterdamp komt op de muren en ramen, waardoor je dus een hoog vochtigheidsgehalte krijgt in je badkamer. Hoe langer je condens op je ramen en muren hebt, hoe sneller dit gaat schimmelen. Schimmels zijn namelijk ook schadelijk voor je gezondheid.

Hoe herken je een slecht geventileerde badkamer

Condens kan voor schimmels zorgen. Heb je dus een badkamer waar veel schimmel zit, dan heb je een slecht geventileerde badkamer. In slecht geventileerde badkamers hangt dan ook een onprettige lucht door de schimmels die in je badkamer zitten. Als je jouw badkamer dus niet goed ventileert, maak je van jouw badkamer een ongezonde leefruimte.

Waarom je badkamer ventileren
Hoe je badkamer ventileren

Hoe ventileer ik mijn badkamer

Een ventilatierooster heeft een positief effect op de ventilatie van jouw badkamer, maar alleen een rooster is helaas niet genoeg. Een ventilatierooster houdt de schimmels en de onaangename geuren niet tegen. Wij willen je graag helpen om de schimmels en de onaangename geuren te voorkomen. Onze ventilatie is dan ook van hoge kwaliteit. Je kan je badkamer op verschillende manieren ventileren:

  • frisse lucht. Zorg ervoor dat frisse lucht altijd je badkamer in kan. Als je een raam in je badkamer hebt, zorg dan dat die altijd open staat. Frisse lucht in combinatie met een mechanische ventilatie zorgt voor een goede ventilatie in je badkamer.
  • Mechanische ventilatie. Deze ventilatie zorgt ervoor dat de vochtige lucht naar buiten gaat, zodat er weer frisse lucht naar binnen kan via het raam.

Wat moet je vooral niet doen

Zorg er dus voor dat je jouw badkamer goed ventileert. Heb je (nog) geen ventilatie op jouw badkamer? Zorg er dan voor dat het condens niet in de muren kan trekken. Je kan dit voorkomen door de muren na het douchen droog te maken. Doe je dit dus niet, dan krijg je schimmels. De schimmels gaan vaak op de tegels, in het plafond en in de voegen zitten.

Soorten ventilatie

Er zijn twee verschillende soorten ventilatie. Afhankelijk van de indeling en de plaatsing van jouw badkamer zullen wij het ventilatiesysteem aanraden dat voor jouw badkamer het beste is. Door een goede ventilatie zou jouw badkamer een gezonde leefruimte blijven. De twee soorten ventilatie zijn:

  1. Opbouw ventilatie. Hierbij wordt de ventilatie op de muur of aan het plafond geplaatst. De vochtige lucht gaat via de ventilatie en buizen naar buiten. Het voordeel van een opbouw ventilatie is dat het makkelijk te plaatsen is. Het nadeel van een opbouw ventilatie is, dat hij altijd zichtbaar is in jouw badkamer. Hierdoor kan een deel van jouw badkamer minder mooi worden dan je eigenlijk had gewild. Omdat de ventilatie in je badkamer hangt, hoor je het dus altijd goed.
  2. Inbouw ventilatie. Hierbij wordt de ventilatie gemonteerd in het luchtkanaal of tussen twee luchtbuizen.. De vochtige lucht gaat net zoals bij de opbouw ventilatie via de ventilatie en buizen naar buiten. De voordelen van een inbouw ventilatie is dat de ventilatie niet zichtbaar is in jouw badkamer. Hierdoor maakt de inbouwventilatie dus ook weinig geluid. Het nadeel van de inbouw ventilatie is dat het veel lastiger is om het te installeren.
Soorten ventilatie

Wil je graag meer informatie?

Zou je graag meer informatie willen ontvangen over het ventileren van jouw badkamer? Je bent van harte welkom om bij een bezoek te brengen aan een van onze badkamerwinkels. Daar word je ontvangen door een van onze adviseurs die je graag voorziet van informatie. Onze adviseurs hebben vaak jarenlange ervaren en kunnen je dus precies vertellen op welke manier je de badkamer het best kunt ventileren. Breng dus snel een bezoek aan een van onze winkels en laat je adviseren!

Vind een winkel in de buurt

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Perfect badmeubel

Zo vind je het perfecte badmeubel

Lees verder

Voorbeelden kleine badkamer

5 Voorbeelden voor het inrichten van een kleine badkamer

Lees verder

Opgeruimde badkamer

Tips voor een opgeruimde badkamer

Lees verder

Badkamertrends 2025

De badkamertrends van 2025

Lees verder